4 tips over het aangaan van een hypothecair krediet

Eindelijk heb je ze gevonden, de woning van je dromen! Een droom die je waarschijnlijk dankzij een hypothecaire lening kan financieren.
Aankloppen bij verschillende banken om te horen wat zij voor jou kunnen betekenen, hoort er dus bij.
Hier volgen alvast enkele tips die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

 

  1. Zorg dat je op voorhand je leencapaciteit kent

    Maak je huiswerk, kijk naar je (gemeenschappelijke) inkomsten. Hou ook rekening met diverse kosten zoals energiefacturen, onderhoud, onroerende voorheffing, enz en eventueel nog andere lopende kredieten.
    De stelregel is vaak dat je leencapaciteit overeenkomt met één derde van je beschikbaar inkomen.

    Wie al een mooi bedrag bij elkaar heeft gespaard om een groot deel van de woning uit eigen zak te bekostigen, heeft een streepje voor. Banken vinden vaker een akkoord met iemand die 250.000 euro wil lenen voor een onroerend goed van 350.000 euro, dan met iemand die hetzelfde bedrag wil lenen voor een woning van 275.000 euro.

    Hou in het algemeen rekening met je levensstijl en andere bovenstaande punten. Leg je situatie naast wat je zelf wil afbetalen en wat de bank daar in kan betekenen. Zo kom je wellicht tot het beste resultaat, zonder dat je je maandelijks zorgen hoeft te maken.

     

  2. Ga langs bij verschillende banken en vergelijk hun aanbod
    De talloze formules zijn gevarieerd, sommige zullen meer overeenstemmen met je persoonlijke situatie dan andere. Neem contact op met je eigen bank, maar ook met andere banken.
    Naast een duidelijk tarief, is het belangrijk om ook andere elementen af te wegen. Zo kunnen bv. de duurtijd van het krediet, soort krediet, dossierkosten, de verplichting tot het sluiten van bepaalde verzekeringen, … het totaalpakket er anders doen uitzien.

     

  3. Laat de concurrentie spelen
    Aarzel niet om een voorstel van één bank voor te leggen aan een andere bank.

     

  4. Opnieuw onderhandelen over je hypothecaire lening.
    Situaties en markten veranderen constant. Daarom is het in een later stadium geen overbodige luxe om je lening te laten herzien. Vraag aan je bank om mogelijke tarieven te bekijken. Of stap eens naar een andere bank. Dat heeft een prijskaartje, maar dat weegt niet op tegen de mogelijke besparingen die je kan verwezenlijken.

 

 

Bron: notaris.be