Een woningpas voor elke woning

Elke Vlaamse woning krijgt straks een woningpaspoort.

Wie in de afgelopen jaren een huis kocht, heeft mogen ervaren dat daar veel papierwerk bij komt kijken. Het is de bedoeling dat binnenkort alle documenten over een woning en de gegevens over vergunningen, verbouwingen en energie in een digitaal paspoort vervat zullen zitten.

Niet alleen eigenaars, maar ook kopers, huurders of architecten zullen de informatie kunnen raadplegen. Over enkele maanden al, kunnen eigenaars het paspoort online raadplegen. Bijkomend zal tegen eind 2019 het energieprestatiecertificaat (EPC) nog uitgebreider worden, dit in het kader van het Renovatiepact dat de Vlaamse regering met de bouwsector en consumentenorganisaties heeft afgesproken.

Zo zullen er extra gegevens in het EPC staan, bv. over hoeveel het concreet zou kosten om de woning nog energiezuiniger te maken. Bovendien krijgt elke woning, net zoals elektrische apparaten, een label van A tot F, dat aangeeft hoe goed het huis op vlak van energie presteert.

De woningmarkt in Vlaanderen is er in vergelijking met het buitenland niet al te best aan toe. Om de klimaatdoelstellingen te halen, is het erg belangrijk daar actie in te ondernemen.

 

 

Bron: www.energiesparen.be & www.destandaard.be