Eerst verkopen of kopen?

De volgende vraag krijgen we vaak: “Wat is het nu het meest interessant, eerst een nieuwe woning kopen of eerst mijn huidige woning verkopen?”

 

Eerst verkopen?

Een eerste optie is om eerst je huidige woning te verkopen, en pas in tweede instantie een nieuwe woning aan te kopen. Wordt jouw huidige woning verkocht, dan heb je gemiddeld nog een viertal maanden tussen het ondertekenen van de verkoopsovereenkomst en het verlijden van de authentieke akte om uit te kijken naar een nieuwe woonst.

Heb je tegen dan nog niks gevonden, dan kun je eventueel afspreken met de koper dat je in afwachting tijdelijk in je huidige woning mag blijven wonen. In de meeste gevallen wordt er tussen de verkoper en de koper dan een bezettingsvergoeding overeengekomen.

De grote luxe in deze situatie is “tijd”. Samen met je Novas makelaar kan je een ideale timing bespreken, zodat jouw woning alvast aan de beste prijs verkocht wordt.

Eerst kopen?

Staat bijvoorbeeld je droomwoning eindelijk te koop, beslis je om die aan te kopen en pas daarna je huidige woning te verkopen? Wellicht loop je dan het risico dat je huidige woning niet tijdig wordt verkocht en je voor financiële problemen komt te staan. Om hieraan tegemoet te komen, kun je navragen of de bank jou een overbruggingskrediet wil toestaan.

Bij een overbruggingskrediet leen je tijdelijk het bedrag dat zal vrijkomen uit de verkoop van je huidige woning, zodat je niet hoeft te wachten tot de huidige woning is verkocht en betaald. De termijnen alsook de bedragen die ontleent kunnen worden en de precieze voorwaarden, verschillen van bank tot bank.Belangrijk voor de bank is dat er zekerheid bestaat omtrent de terugbetaling van het ontleende bedrag.

Tenslotte informeer je ook best welke de mogelijkheden zijn om het krediet vervroegd terug te betalen. Je weet maar nooit dat je inschat dat je huidige woning moeilijk verkocht zal worden zodat je een krediet voor 18 maanden afsluit en je huidige woning plots toch na 6 maanden is verkocht en betaald.

Hou er echter steeds rekening mee dat een overbruggingskrediet niet zonder risico’s is. Het overbruggingskrediet kan je helpen om tijd te winnen, maar geldt steeds voor een beperkte duur zoals hierboven reeds aangehaald. Indien je woning dus niet tijdig wordt verkocht, zal je met je bank rond de tafel moeten gaan zitten.

Besluit

Beide pistes hebben hun voor- en nadelen. We kunnen jou adviseren je eigen situatie grondig en kritisch te bekijken (o.a. financiële mogelijkheden, verkoopbaarheid huidige woning, …) en op basis daarvan een weloverwogen keuze te maken.