“We verwachten dat veel kandidaat-kopers in juni hun slag willen slaan, nadat ze hun aankoop een halfjaar on hold hebben gezet.”
Eind mei maakte de Belgische notarisfederatie zich nog op voor een stormloop op hun kantoren voor vastgoedovereenkomsten. Op 1 juni werd immers het nieuwe Vlaamse registratietarief van 7 procent van kracht, die voor de overgrote meerderheid kopers een besparing opleverde in vergelijking met het vroegere standaardregime van 10 procent.
Van die massale toeloop is helemaal geen sprake, blijkt uit cijfers die De Standaard bij de federatie opvroeg. Integendeel: in juni werden in Vlaanderen een half procent minder voorlopige verkoopovereenkomsten voor vastgoed gesloten dan in dezelfde maand een jaar geleden. ‘Die trend verwondert ons’, zegt woordvoerder Bart van Opstal. Verkoopcijfers van het voorjaar suggereerden immers dat veel mensen hun aankoop hadden uitgesteld tot juni, met sterke verkoopdalingen in februari, maart en mei.
De uitblijvende stijging wijst er volgens de notarissen op dat de Vlamingen massaal hun toevlucht hebben gezocht tot koop- en verkoopbeloftes om het oude tarief te ontwijken.
Door onder elkaar contractueel vast te leggen dat een woning zou gekocht worden na 1 juni, konden koper en verkoper profiteren van de verlaagde registratierechten en tegelijk toch op voorhand juridische zekerheid over de transactie verkrijgen. ‘We hebben effectief gemerkt dat er veel meer dan normaal een beroep gedaan is op zulke beloften’, zegt Van Opstal.
Maar dat het effect ervan zo groot zou zijn, had niemand voorspeld. Dat de daling er komt omdat mogelijk meer kopers dan verwacht toch slechter varen bij de nieuwe tarieven, sluit Van Opstal uit. ‘En de meeste akten van het beperkt aantal personen voor wie dat wel het geval was, zijn al voor juni gepasseerd. De enige mogelijke andere verklaring is dat er een aarzeling optreedt in de vastgoedmarkt, maar niets wijst daarop.’
Bij een koopbelofte is er geen koopovereenkomst bij de notaris meer nodig en kan er meteen overgegaan worden tot het ondertekenen van de officiële notariële akte. ‘In juni passeerden al veel akten onder het nieuwe regime, terwijl de overeenkomst van voordien dateerde’, aldus Van Opstal. Info over die akten wordt slechts per kwartaal verzameld, waardoor de impact van de nieuwe registratietarieven op het aantal ervan pas ingeschat zal kunnen worden na september.
Bron: De Standaard