Hoe maak ik mijn tuin klaar voor de lente?

Ook al komt de lente maar langzaam op gang, je tuin lenteklaar maken kan alvast! In de lente laten we de winterblues definitief achter ons. De dagen worden langer, het kwik stijgt en de natuur bloeit helemaal op. Heerlijk! Maar natuurlijk is er in het voorjaar ook werk te doen.

Snoeien

De eerste taak in de tuin bij aangenaam lenteweer is al het dode en afgestorven materiaal verwijderen.
Alle heesters die ná juni bloeien worden het best in het voorjaar, na de vorst, gesnoeid. Ook sommige najaarsbloeiers, zoals rozen en lavendel, varen wel bij een knipbeurt in de lentemaanden. Grijp de lente ook aan om de dode takken van hortensia’s te snoeien.

Bemesten

De volgende taak die elk jaar terugkomt is bemesten. Om de beplanting een duwtje in de rug te geven, kunnen wat voedingsstoffen geen kwaad. Kies bij voorkeur voor organische meststof. In principe kun je alle planten in het voorjaar bemesten, al zul je sommige ook later op het jaar nog wat extra voeding moeten geven.

Wieden

Een lenteschoonmaak in de tuin zou natuurlijk niet af zijn zonder te wieden. Bij zacht weer schiet onkruid al in maart als paddenstoelen uit de grond – en je bent er maar beter snel bij, vóór de kruidjes in het zaad staan!

Gazon

Na de winter heeft ook het gazon nood aan een beetje liefde. Maak je gazon lenteklaar in drie stappen: (1) verticuteer het gazon om mos te verwijderen en het gras te laten ademen, (2) zaai bij op dorre plekken, en (3) bemest het gazon zodat het snel mooi groen wordt.
Veel mensen denken dat je elk jaar weer het gazon moet verticuteren (verluchten). Dat is niet altijd zo. Je doet dit enkel als er te veel mos is of als er een dichte viltlaag in het gras ontstaan is. In veel gevallen mag je rustig een of meerdere jaren overslaan. Tuinieren moet ook leuk blijven.

Vijver

De lente is het ideale seizoen om vijvers en waterpartijen zuiver te maken. Maak je vijver niet te ‘clean’, zodat er nog plaatsen zijn waar jonge diertjes kunnen nestelen en oudere vissen hun eitjes kunnen leggen.

Eenjarige planten

Elk jaar opnieuw, bij de eerste lentezon, lopen we allemaal weer naar de tuincentra en plantenmarkten om éénjarigen te kopen om onze plantbakken mee op te fleuren. En elk jaar weer zijn we vaak teleurgesteld na een nacht met vorst wanneer we kijken naar ons bevroren plantmateriaal. Hier geldt één advies: Wacht met planten tot na de ijsheiligen.