Kadastraal inkomen: wat is dat?

De fiscus bepaalt het zogenaamde kadastraal inkomen (K.I.) van een woning. Het kadastraal inkomen staat voor het theoretisch gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. Aangezien de meeste K.I.’s tussen de € 500 en € 1300 bedragen, doet dat misschien wat vragen rijzen. Dat is normaal, want dat lijkt wel erg weinig voor een jaarlijkse huuropbrengst. De laatste update door de overheid gebeurde dan ook in het jaar 1975.

Zo oud? Is het dan van belang?

Zeker en vast! Het K.I. is namelijk een bepalende factor wanneer je je eerste woning koopt. Ligt het K.I. hoger dan € 745 zal je 10% registratierechten betalen op je aankoop. Ligt het K.I. lager of gelijk aan € 745, dan kan je aankopen aan 5% registratierechten i.p.v. 10%. Je moet dan wel nog aan enkele voorwaarden voldoen, daarover vind je meer info in dit artikel: Wanneer koop ik met klein beschrijf en wanneer met groot beschrijf?

Verder is het K.I. ook nog de basis voor de berekening van je onroerende voorheffing, of “grondlasten” in de volksmond. Deze jaarlijks te betalen belasting bedraagt om en beide 3/4e van je K.I.

Bij de aankoop van een woning is het K.I. dus cruciaal om te weten hoeveel je in de toekomst gaat betalen aan belastingen. Vraag er zeker naar tijdens het bezoek aan je droomwoning!

 

Zie ook