Lage hypotheekrente

De hypotheekrente bereikt deze maand het laagste niveau van 2017. “Lager kan niet meer”, horen we bij de specialisten. Maar hoger gaan ze ook nog niet.

Moet ik dan snel van de lage tarieven profiteren, nu het nog kan?

Haast en spoed is zelden goed, en zeker niet als het om een innemende financiële beslissing gaat. Trouwens, er wordt geen sterkte tariefstijging verwacht. Eventueel kan de rente volgend jaar lichtjes omhoog kruipen, maar de studiediensten van enkele belangrijke kredietverleners verwachten geen grote schokken. De rente op spaargeld zal immers extreem laag blijven, waardoor de banken dus nog lang zo goed als gratis kunnen financieren. U hoeft zich dus niet erg te haasten om een hypotheek af te sluiten.

Kan het nog voordeliger?

Dat kan zeker, door een stuk van de aankoop zelf te financieren, wat namelijk steeds belangrijker en belangrijker wordt. Banken moeten extra kapitaalbuffers aanleggen voor leningen zonder eigen inbreng en dat wordt door toezichthouder als extra risicovol beschouwd.

Een concreet voorbeeld: een lening van 20 jaar kost 3,2% met een vaste rente wanneer meer dan 100% van de koopsom wordt geleend. Dezelfde lening kost 1,99% als de koper een klein deel zelf voor eigen rekening neemt, en 1,94% als dat deel eigen inbreng meer dan 20% van de koopsom bedraagt.

Het komt er dus op neer om een goed financieel plan op te maken.

 

Bron: de Standaard